Geen idee waar je uitknop zit? Zo vind je hem!

Soms gaat het zo: je voelt dat je te hard gaat en besluit gas terug te nemen. Je schroeft je werk terug, gaat niet meer elke avond de deur uit. En toch…je hoofd draait nog steeds overuren. Waar zit toch die uitknop?
""

De maatschappij verwacht steeds meer van ons

We ervaren druk om alles goed te doen. Om het beste uit onszelf te halen. Hard werken, een druk sociaal leven, een fijn gezin, een goede relatie, vrijwilligerswerk, fijn contact met de buren. Het brengt je veel, maar het kost je ook iets. En dus merk je op een zeker moment: ik wil even iets rustiger aan doen. Je gaat eerder naar bed, maar je valt niet in slaap. Je hoofd blijft doorratelen. Het staat aan en blijft aan.
Het gevolg is dat de spanning, die toch al in je zit, steeds groter wordt. Omdat je (ondanks dat je uitgeput bent) je rust niet kunt pakken. En helaas is er geen uitknop zoals je het licht uit doet. Het is iets minder simpel, maar er is een oplossing. Als je deze handvatten gebruikt, ga je merken dat je hoofd rustiger wordt.

  1. Het is heel belangrijk om échte rust in je leven in te bouwen. Stel grenzen voor jezelf: wanneer ben ik aan het werk en wanneer niet? Zorg dat de meldingen op je telefoon (app, mail, social) uitstaan in je vrije tijd en leg het ding eens een tijdje weg. Bedrijfspsycholoog Tony Crabbe, schrijver van het boek Nooit meer te druk, noemt dit ‘dode’ tijd: tijd waarin je niet de hele tijd door allerlei prikkels afgeleid wordt.
  2. Uiteindelijk gaat het volgens Crabbe allemaal om keuzes. Om ‘nee’ durven te zeggen, want voor elke nee (‘nee, ik ga nu eens niet in het luizenpluisteam van school’) zit een ja (‘ja, ik ga nu wel even lekker luieren op de bank’). Ook al heb je bizar veel te doen op een dag, het is aan jou waar je meer en minder tijd in steekt. Word wat makkelijker voor jezelf. Niet alles hoeft perfect te zijn.
  3. Stop met multitasken. Zorg dat je taken of activiteiten na elkaar doet en dat je niet tussendoor nog met allerlei andere dingen bezig bent. Neem genoeg tijd voor één activiteit en doe dat met volle aandacht. Richt je pas daarna weer op iets anders.

Meer tijd voor jezelf

Als je bovenstaande goed aanpakt, ga je meer tijd voor jezelf overhouden. Denk er eens over na hoe je die tijd wilt invullen. Volgens Crabbe moeten we stilstaan bij wat we echt belangrijk vinden. We zijn nogal geneigd om ons te richten op waarden die er goed uitzien naar de buitenwereld toe: Status, macht, geld en succes. Maar, zo zegt Crabbe, vriendschap, liefde en verbinding geven ons veel meer. Meer innerlijke rust en meer kwaliteit van leven.

En zo is de cirkel rond

Eerst dat ratelende hoofd tot stilstand brengen en dan zorgen dat je niet opnieuw in dezelfde valkuil stapt. Onthoud dat je zelf controle hebt over jouw leven. Jij kiest elke dag opnieuw voor wat jij waardevol vindt. Altijd maar druk zijn, hoort daar niet langer bij.

P.s: op zoek naar simpele oplossingen voor een overvol hoofd? Download de app Actify en doe eens een meditatie. Je zult zien dat het overweldigende gevoel afneemt.

Meer over Actify